Erna Osland er opptatt av barnas bibliotek. Hun mener at det viktigste man kan lære et barn er å lese.

Utnevnte seg selv til bibliotek-fadder


Erna Osland har aksjonert mot flere nedleggelser.

– Hvordan var biblioteket der du vokste opp?

– Jeg var et barn med en veldig lesehunger og trengte alle bøker jeg fikk karet til meg. Først på skolebiblioteket, seinere på folkebiblioteket. På biblioteket i Høyanger var det en bibliotekar som viste oss at biblioteket er det første stedet du blir voksen. Han oppmuntret oss til selv å velge. Ved hjelp av et rikelig utvalg av bøker la vi ut på en reise uten at foreldre og lærere staket ut kursen og bestemte farten. Denne friheten kan folkebibliotek gi unge i dag også.

– Hva er ditt beste minne fra biblioteket?

– For noen år siden var jeg med på å aksjonere mot nedleggelsen av bibliotek i Nordhordland. Vi var en del forfattere som gjorde oss til faddere for utvalgte bibliotek. Vi oppsøkte bibliotek, kom i møte med lesere, ansatte og politikere som sa at de ville ta vare på det møterommet som var mellom bøker. Lokale politikere møtte faktisk opp og forsikret at de ville gjøre hva de kunne for å holde kommunen sin med et godt bibliotek. Slike kvelder var jeg jublende sikker på at politikere så hvor viktig bøker og ord virkelig er — også for politikken.

– Hvor mye bruker du biblioteket?

– Det varierer. Det kommer an på hva jeg arbeider med, om jeg er ute etter nøyaktig kunnskap om et emne, eller om jeg bare streifer rundt på jakt etter nye måter å fortelle på, nye skrivemåter, ukjente forfattere. De står jo i hyllene og venter på meg.

– Hvordan bruker du det, hva gjør du der?

– Som forfatter bruker jeg biblioteket for å kunne skrive om ting jeg i utgangspunktet ikke selv har greie på. Jeg leter etter kunnskap som kanskje ikke finnes andre steder enn i bøker. Det vidunderlige med folkebiblioteket er at de skaffer det de selv ikke har. Som vanlig bruker, uten å være tilknyttet en forskingsinstitusjon, kan man få låne bøker fra hele Norden. Gratis. Det er jo eventyrlig.

– Hvordan er ditt drømmebibliotek?

– I alt jeg skriver er jeg opptatt av å få barn til å lese. Så mitt drømmebibliotek er selvsagt et bibliotek godt utstyrt med bøker og bemanning til å nå alle barn. Jeg tror nemlig at lesing er det aller viktigste man kan lære et barn. Et barn som kan lese kan alt, det er nesten så enkelt. Min drøm er at alle barn får et godt bibliotektilbud.

– Og den perfekte bibliotekar?

– Ååå, dem er det mange av, på hver sin måte.

– Hvorfor er det viktig å ha folkebibliotek i Norge?

– Norske bibliotek er et mønster for slik vi vil at kulturlivet skal være her i landet: kvalitet til alle, samme hvor vi bor.